Museer

Som Sveriges huvudstad kan Stockholm förstås briljera med ett stort antal museer. Det spelar ingen roll vilket intresse man har, om man föredrar bilar, konst, mode, djur, natur, dåtid, nutid, teknik, leksaker, mat eller foto – i Stockholm finns museer för alla smaker! Totalt finns fler än 70 olika museer i Stockholm och de allra flesta håller en hög kvalitet och är väl värt ett besök.

Här tipsar vi om fem av de absolut mest populära museerna i Stockholm. Men missa inte de som är lite mindre kända, så som Polishistoriska museet, Långholmens fängelsemuseum, Aquaria Vattenmuseum, Dansmuseet, Judiska museet, Tobaks- och Tändsticksmuseum, Marionettmuseet och Vin- & Sprithistoriska museet.

Skansen

Djurgårdsslätten 49-51, Djurgården

Både turister och infödda Stockholmare älskar Skansen! museum i StockholmDet är Stockholms äldsta friluftsmuseum och stadens enda djurpark. På Skansen kan man se hur människor har bott och levt i Sverige under olika tidsepoker. Det finns gamla stadskvarter, hus och ladugårdar som är bevarade från Sveriges olika landskap. Man får möta människor i tidstypiska kläder och se dem utföra tidstypiska sysslor. Dessutom finns såväl nordiska djur som lite mer exotiska djur att beskåda.

Tekniska museet

Museivägen 7, Djurgården

För tekniknörden är förstås Tekniska museet ett absolut måste. Där finns 55 000 föremål på en yta av totalt 10 000 kvadratmeter. Det bästa av allt är att man själv får röra och pröva de tekniska prylarna. Man kan göra olika experiment och tävla mot varandra. Jättekul för barnen!

Historiska museet

Narvavägen 13-17, Östermalm

Vill man besöka Sveriges största museum och samtidigt lära sig ett och annat så bör man bege sig till Historiska museet. De har imponerande nog hela tio miljoner enskilda föremål, däribland en samling svensk kyrkokonst och en omfattande vikingautställning. Från forntid till nutid, på ett enda besök!

Nordiska museet

Djurgårdsvägen 6-16, Djurgården

Vid ett besök på Nordiska museet får man se och uppleva allt möjligt. Där finns nämligen en intressant blandning av såväl tradition som historia. Det finns exempelvis utställningar om seder och bruk, om mode, mat, möbler, fordon och andra färdmedel, kläder och leksaker, allt från år 1520 och fram till dags dato. På Nordiska museet hålls också regelbundet olika festivaler, exempelvis Chokladfestivalen.

Nationalmuseum

Södra Blaiseholmshamnen

Nationalmuseum rymmer ungefär 16 000 konstverk, från 1500-talet till idag. Det gör att museet räknas som Sveriges största konstmuseum. Dessutom rymmer Nationalmuseum närmare 30 000 spännande föremål från hela världen. Ett måste, även för den som annars inte är en konstälskare.